A fluktuáció a legnagyobb kihívás a magyarországi cégeknél

Nehéz megtartani a munkavállalókat – derült ki egy friss hazai kutatásból, amely során magyarországi cégek vezetőit és HR szakembereit kérdezték.

A válaszadók szerint a felmérést megelőző 12 hónap során a szervezetek számára a legnagyobb kihívást a dolgozók gyakori munkahely-változtatása jelentette.

A cégek HR szakemberei és vezetői számára a legtöbb fejtörést okozó HR menedzsment területeket ezt követően a jövőkép, küldetés, vállalati stratégia beépítése, és a szervezeti struktúra kialakítása jelenti, amelyet munkaerő-toborzás és kiválasztás, valamint a változásmenedzsment követ. Kiemelt kihívást jelent továbbá a dolgozói elégedettség és a javadalmazás kérdése is.

Az SAP Hungary Kft., a Menedzsment Innovátorok Társasága, az Investors in People Magyarország és a Szent István Egyetem HR és Menedzsment Kutató Központja által közösen végzett kutatásban közel kétszázan vettek részt, a megkérdezettek háromnegyede pedig a vállalati humánerőforrás-menedzsment területén vezető pozícióban tevékenykedik. A válaszadókat foglalkoztató cégek közel egyenlő arányban voltak a külföldi tulajdonú, és a hazai kézben lévő vállalatok aránya, míg a szervezeti méret tekintetében a nagyvállalatok voltak a meghatározók (61%) a kis- és középméretű cégekkel szemben.

A válaszadók közül többen kiemelték, hogy a toborzás során az Y generáció újabb kihívásokat támasztott a szervezetek HR osztályai felé, amelyek új, kreatív eszközök bevonását tette szükségessé a szakképzett munkaerő megszólítása. A fiatalabb munkavállalók elvárásainak való megfelelés ugyanakkor versenyhelyzetet teremt, növeli a fluktuációt és a munkáltatók a minőségi munkaerő megtartása, lojalitásuk növelése érdekében munkaerőpiaci harcot folytatnak. Ennek hatékony eszközei a megkérdezettek szerint egyebek mellett a dolgozói elégedettség, a képzések és juttatások biztosítása, a szakmai elismerés, valamint a világos karrierút lehetnek. A válaszadók egyetértettek abban, hogy a toborzásnál, a kiválasztásnál és a munkaerő megtartásánál egyaránt új, innovatív módszerek és eszközök bevezetésére és a HR folyamatok átalakítására van szükség.

Horváth Krisztina, a kutatásban részt vevő SAP Hungary Kft. HR igazgatója szerint: “Ahhoz, hogy a szervezetek hatékonyan tudjanak reagálni a munkaerőpiaci változásokra, a tehetségmenedzsment (tanulás és karrier), a vezetésfejlesztés és a HR analitika terén szükséges változtatásokat bevezetniük. Ennek gyors megvalósításában nyújthatnak segítséget a modern, felhő alapú HR megoldások.”

A cikk forrása: news4business, 2016. június 3.